Categories
Ponovna uporaba

Pomagajmo okolju z nakupom rabljenih izdelkov

Varstvo okolja prav vsakemu izmed nas postaja vedno večji izziv. Obstajajo različni načini, s katerimi lahko poskrbimo za bolj čisto okolje, med njimi naj omenimo tudi nakup rabljenih stvari. To, da bomo kupovali rabljene stvari, kot so na primer rabljeni računalniki, rabljeni avtomobili ali rabljena oblačila, zagotovo predstavlja odlično rešitev pri varovanju okolja za naše zanamce. Ponovna uporabo izdelkov pripomore k zmanjšanju potreb po novih virih, ki so potrebni pri izdelavi novega izdelka, hkrati pa poskrbimo za en odpadek manj na velik svetovni kup odpadkov, ki je iz dneva v dan večji.

Jasno je, da je nakup rabljenih izdelkov cenovno ugodnejši, vendar je včasih pogosto veljalo, da s tem delamo kompromis našim željam. Težje smo na primer našli kos pohištva, ki bi ustrezal našemu stanovanju. Danes temu ni več tako. Na spletu je na voljo ogromno trgovin (primer ebay), kjer lahko najdete točno to kar želite. Tudi nakup rabljenega izdelka iz tujine je danes lahko cenovno ugodnejši kot nakup novega izdelka.

Rabljene stvari: nakup rabljenega računalnika

Pomislimo, za izdelavo enega samega novega namiznega računalnika se v povprečju porabi skoraj 22 kg kemikalij, 1700 litrov vode in 240 kg fosilnih goriv (skoraj 10 krat več kot tehta sam računalnik). Za vsakdanja opravila v službi, doma ali pa za potrebe svojih otrok zagotovo ne potrebujete povsem novega računalnika.

Na spletu obstaja kar nekaj ponudnikov rabljene računalniške opreme. Svetujemo vam, da izberete eno izmed spletnih strani, kjer boste z nakupom prejeli vsaj 1 letno garancijo.

Na tej spletni strani lahko najdete veliko izbiro rabljenih računalnikov poslovnega razreda A kategorije. Z nakupom izdelkov poslovnega razreda ste lahko povsem brez skrbi: dobili boste kakovosten in zmogljiv poslovni računalnik, ki vam bo še nekaj let dobro in zvesto služil. Kako tudi ne, saj ga sestavljajo kakovostni materiali, kompaktno ohišje ter izvrsten hladilni sistem. Odlična novica pri vsem tem pa je seveda tudi to, da boste z nakupom rabljenega računalnika precej prihranili. Poskrbljeno je tudi za servis, zato bo vaš nakup potekal brez vsakega tveganja.

Rabljene stvari: nakup rabljenega avtomobila

Avtomobil je danes že kar obveza in nuja za vsakega izmed nas. Pri tem pa naj opozorimo, da imate vedno možnost nakupa rabljenega avtomobila. Čeprav tak avtomobil ni nov, še ne pomeni, da je slabe kakovosti. Če torej želite kupiti avto, obenem pa ste na tesnem z denarjem, razmislite o nakupu rabljenega avtomobila. Pobrskajte po internetu (največjo izbiro rabljenih avtomobilov v Sloveniji najdete tukaj), oglasite se v prodajalnah z rabljenimi vozili in poiščite tisto pravo vozilo zase. Ne bo pa odveč opozorilo, da si morate vzeti dovolj časa za pregled ponudbe rabljenih avtomobilov ter za ogled izbranega vozila. Le tako vam bo vozilo služilo še dolgo časa.

Seveda, starejši je avto, večje tveganje predstavlja, vendar lahko to z rednim obiskom mehanika občutno zmanjšamo. Pomembno je, da ne nasedate raznim reklamam. Avtomobili so prevozno sredstvo in ne statusni simbol.

Rabljene stvari: rabljena oblačila

Tudi z nakupom rabljenih oblačil lahko prihranimo kar nekaj denarja in poskrbimo za bolj čisto okolje. Pri tem seveda ne smemo pozabiti, da lahko za ceno enega novega kosa oblačila nakupimo kar nekaj rabljenih oblačil. Seveda s tem poskrbimo tudi za to, da se odvečna, a še uporabna oblačila ne znajdejo na takšnih in drugačnih odlagališčih, ki postajajo vedno večji problem.

Za varstvo okolja lahko torej poskrbimo tudi tako, da čim večkrat kupujemo rabljene stvari in posegamo po izdelkih z obnovljivo embalažo. Poskrbimo tudi za to, da proizvedemo čim manj odpadkov, le-te pa ustrezno recikliramo.

Pri tem pa je pomembno, da se prepričamo o njihovi kvaliteti. Zapravljanje denarja za nekaj, kar ne boste uporabljali, ali se bo hitro pokvarili, ni dobra naložba. Ne glede na to kako poceni je.

Še nekaj zanimivih idej izdelkov, ki jih lahko kupite rabljene:

  • Otroške igrače, vozički
  • Knjige
  • Dizajnerski izdelki
  • Športna oprema
  • Kuhinjski izdelki
  • Pohištvo
  • Orodja
  • Hiše

Okolje nam bo hvaležno!