Categories
Zavržena hrana

Z zavrženo hrano bi lahko nahranili vse lačne ljudi!

Žal je hrana v razvitem svetu postala čisto samoumevna, zato pogosto konča tudi v smeteh. Ljudje sploh ne znamo načrtovati nakupa hrane, po nakupih se odpravljamo brez nakupovalnega seznama. Ko smo enkrat v trgovini, pa v svoj nakupovalni voziček “zmečemo” tudi povsem nepotrebna živila, saj nas prebogata ponudba dobesedno zmede. Iz nakupovalnih središč, ki rastejo kot gobe po dežju, se vsak dan valijo trume ljudi s prepolnimi vozički živil, ki bodo končala tudi v smeteh.

V slovenskih gospodinjstvih je odnos do hrane žal prav brezobziren, zato ljudje temu, kaj mečemo stran, sploh ne pripisujemo nobene pozornosti. Najbolj nas skrbijo roki uporabe, zato vse, kar ima pretečen rok, vržemo stran. Največ se zavrže prav kruha in pekovskih izdelkov, nato pa sledita sadje in zelenjava. Naš odnos do kruha se je žal bistveno spremenil, in sicer na slabše. Svoje k temu prispeva tudi podatek, da se speče preveč kruha, kot ga ljudje potrebujemo. Kupci pa smo postali razvajeni, kruh mora biti popolnoma svež in hrustljav, drugače se ne proda.

Velik problem postajajo tudi XXL porcije

Nespodbuden podatek govori tudi o tem, da so se porcije v zadnjih 30 letih močno povečale. Tako je na primer v Mc Donaldsu normalna pijača zrasla iz 2 dcl na pol litra, medtem ko so hamburgerji večji že za 30 odstotkov. Tudi če primerjamo stare in nove kuharske knjige, bomo lahko opazili, da so bile v starih knjigah porcije precej manjše. Vse to lahko vzamemo kot nekakšen psihološki trik različnih oglaševalcev, ki na tak način v nas porajajo misel, da potrebujemo vedno več in več.

Slovencem torej primanjkuje osveščenosti in znanja o preventivnih ukrepih. Potrebujemo več informacij o prehranskih tehnikah za preprečevanje nastajanja odpadkov, saj bodo gospodinjstva le tako razumela, kako kupovati pametneje in uporabiti tisto, kar je bolj učinkovito. Svetujemo vam, da v trgovini nakupite točno toliko, kot boste porabili, pa tudi v gostilni naročite samo toliko, kot boste pojedli. Poskusite poprositi za polovično porcijo ali pa odvečno hrano odnesite domov. Bodite zavedni kupci, ki svojega hladilnika ne prenapolnite. Po nakupih se odpravite le takrat, ko nekaj  potrebujete, in ne takrat, ko je določen izdelek v akcijski ponudbi.

Žal vsako leto zavržemo kar okrog 1,3 milijarde ton hrane. Po podatkih, ki jih posreduje Organizacija Združenih narodov za prehrano in gospodinjstvo, je to na primer več hrane, kot jo v enem letu pridelajo na celotnem območju podsaharske Afrike. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da je po drugi strani vsak sedmi Zemljan lačen, zaradi lakote pa na svetu vsak dan umre kar 20.000 majhnih otrok.

Hrana ne sodi v smeti!

Hrano moramo porabiti do konca. Pri tem naj nas vodijo naslednja pravila: vedno uporabljajmo nakupovalni listek, obroke skrbno načrtujmo, živila pa pravilno shranjujmo. Z majhnimi in preprostimi spremembami boste tudi vi lahko uživali v raznolikih obrokih, pri tem pa porabili vse, kar ste nakupili, in obenem še prihranili.

Pa si poglejmo nekaj res učinkovitih nasvetov:

  • Svetujemo vam, da si naložite kakšno aplikacijo za kuharske recepte, lahko pa tudi aplikacijo za oblikovanje nakupovalnega seznama. Na ta način boste vedno vedeli, kaj storiti s hrano, ki jo želite zavreči.
  • Nikoli, ampak res nikoli se v trgovino ne odpravite lačni. Takrat boste namreč  pokupili vso hrano, ki vam pride pred oči. Izognite se brezglavemu nakupovanju, predvsem pa vsakodnevnemu nakupovanju – raje določite 1 ali 2 dneva na teden za nakupovanje živil.
  • Nikar ne kupujte izdelkov samo zato, ker so v akciji. Omenili smo že, da kupujte le tista živila, ki jih res potrebujete, ne pa tistih, ki so na voljo po znižani ceni. Le kdo lahko garantira, da boste te velike pakete hrane res sploh pojedli?
  • Nikar ne zavrzite neuglednega kosa zelenjave ali sadja, raje iz izkoristite njune hranilne snovi – pripravite si lahko juho, sok ali smuti.
  • Vedno kuhajte z glavo. To pomeni, da se izogibajte kuhanju takrat, ko ste sestradani. Če ne gre drugače, pa načrtno od predvidene količine odštejte polovico. V primeru, da skuhate preveč, hrano zamrznite.
  • Vsaj enkrat na teden si privoščite obrok, ki ga boste pripravili tako, da boste izpraznili hladilnik.