Teden nezavržene hrane Postani podpornik
blue light

Modra luč za več vitaminov

Pri shranjevanju sadja ali zelenjave je smiselno uporabljati hladilnike z vgrajeno aktivno modro lučjo, ki s svojo svetlobo nadaljuje proces fotosinteze, zato sadje in zelenjava dlje časa ohranita naraven okus ter hranilne sestavine. 

Inovativni hladilniki imajo vgrajeno tehnologijo, ki med shranjevanjem sadja in zelenjave ustvarja pogoje, ki so čim bolj podobni tistim na vrtu. Gre za posebno modro LED svetilo v spodnjih predalih, s katerim se poustvari naravna svetloba ter tako ohranja količino vitamina C. Rešitev se je izkazala za nadvse učinkovito, predvsem pri rdeči zelenjavi in sadju, odlične rezultate pa dosega tudi pri drugem sadju oziroma zelenjavi. Modra svetloba namreč spodbudi proces fotosinteze, zato se ustvarijo pogoji, v katerih sadje in zelenjava prejmeta vso potrebno energijo za svoje nadaljnje proizvajanje vitaminov. Ne le, da se v sadju in zelenjavi raven vitamina C poviša, istočasno živila ohranjajo svežino, ohrani se tudi polnost okusa in hranilna vrednost shranjenega sadja in zelenjave.

Ko vrtne dobrote shranite v predal z modro lučjo, je, kot bi jih shranili v časovno kapsulo, kjer se njihove koristne sestavine ohranijo veliko dlje. Daljša svežina pomeni tudi daljšo uporabo, s tem pa tudi manj zavržene hrane.

Hladilnik z vgrajenim LED svetilom za daljšo svežino sadja in zelenjave si lahko ogledate tu http://www.grundig.com/sl-si/gospodinjski-aparati/hlajenje-in-zamrzovanje/vse

Postani podpornik

Pridružite se nam na Tednu nezavržene hrane, kjer bomo v 8 dneh dokazali, da lahko skupaj občutno zmanjšamo količino zavržene hrane, hrani povrnemo spoštovanje ter pomembno prispevamo k izkoreninjenju lakote. 

Želimo, da Slovenija postane prva država, ki se bo družno soočila s tem izzivom in tako postala zgled vsemu svetu.

Za popoln uspeh potrebujemo podporo, pomoč in energijo vseh – tudi vas.

Skupaj nas je že: 367
Postani podpornik
Massimo Bottura

Massimo Bottura

Našo edinstveno iniciativo podpira tudi Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev na svetu in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul. Gibanje s povezovanjem številnih kuharskih mojstrov, dobaviteljev, organizacij in osveščenih posameznikov stremi k ponovnemu vzpostavljanju izgubljenega spoštovanja do hrane ter si prizadeva za pomoč vsem, ki v svetu obilja ostajajo lačni. Massimo Bottura je odločnost pri reševanju tega vse bolj perečega globalnega izziva dokazal s številnimi medijsko odmevnimi dogodki, med katerimi velja izpostaviti kuhanje iz ostankov hrane za obubožane prebivalce favel med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru ter podobno akcijo na milanskem Expu pred dvema letoma.

 • Sani S.
  Sani S.
 • Tjaša S.
  Tjaša S.
 • Polonca J.
  Polonca J.
 • Vojka J.
  Vojka J.
 • Marko V.
  Marko V.
 • Boštjan J.
  Boštjan J.
 • Katarina K.
  Katarina K.
 • Lili P.
  Lili P.
 • Sa B.
  Sa B.
 • dušan j.
  dušan j.
 • Luka M.
  Luka M.
 • Alja K.
  Alja K.