Teden nezavržene hrane Postani podpornik

Recept: "Fritole" z jabolčnimi olupki in slanino

Matej Tomažič, chef Domačije Majerija, nam je na Pogačarjevem trgu v pop-up kuhinji pripravil slastne "fritole" z jabolčnimi olupki in slanino. Vabimo vas, da tudi sami poskusite pripraviti slastno in enostavno jed iz nezavržene hrane. 

 

FRITOLE:

300 g v olupkih kuhanega in ohlajenega krompirja

130 g olupljenih in na kocke narezanih jabolk ter olupkov

20 ml oljčnega olja

50 g masla

3-4 žajbljevi listi

50 g sesekljane slanine

70 g moke

100 ml vode

1 jajce

sol, poper, cimet

 

OMAKA:

200 ml jogurta

30 ml oljčnega olja

sol

10 g sveže bazilike

 

Najprej pripravimo testo za fritole.

Jabolka na hitro opražimo na 20 g masla. Dodamo malo cimeta in ohladimo.

Na olju opražimo rezance žajblja in slanino. Dodamo grobo nariban olupljen krompir, popopramo in premešamo. Preložimo k jabolčnim olupkom in rahlo premešamo.

Vodo, 30 g masla in ščep soli zavremo. Moko položimo v kotliček, prelijemo z vrelo tekočino in premešamo. Na zmernem ognju mešamo še minuto ali dve. Ohladimo do mlačnega, nato primešamo jajce.

Dobljeno testo gladko umešamo s krompirjem in jabolki, oblikujemo v okrogle kepice in v srednje vročem olju cvremo 2-3 min. Ocvrto dobro odcedimo.

Omako pripravimo tako, da vse sestavine v posodi zmeljemo.

Na globok hladen krožnik položimo 40 ml omake. Nanjo položimo 2-3 sveže ocvrte fritole, po želji okrasimo in takoj postrežemo.

Dober tek! 

Postani podpornik

Pridružite se nam na Tednu nezavržene hrane, kjer bomo v 8 dneh dokazali, da lahko skupaj občutno zmanjšamo količino zavržene hrane, hrani povrnemo spoštovanje ter pomembno prispevamo k izkoreninjenju lakote. 

Želimo, da Slovenija postane prva država, ki se bo družno soočila s tem izzivom in tako postala zgled vsemu svetu.

Za popoln uspeh potrebujemo podporo, pomoč in energijo vseh – tudi vas.

Skupaj nas je že: 365
Postani podpornik
Massimo Bottura

Massimo Bottura

Našo edinstveno iniciativo podpira tudi Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev na svetu in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul. Gibanje s povezovanjem številnih kuharskih mojstrov, dobaviteljev, organizacij in osveščenih posameznikov stremi k ponovnemu vzpostavljanju izgubljenega spoštovanja do hrane ter si prizadeva za pomoč vsem, ki v svetu obilja ostajajo lačni. Massimo Bottura je odločnost pri reševanju tega vse bolj perečega globalnega izziva dokazal s številnimi medijsko odmevnimi dogodki, med katerimi velja izpostaviti kuhanje iz ostankov hrane za obubožane prebivalce favel med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru ter podobno akcijo na milanskem Expu pred dvema letoma.

  • Polonca J.
    Polonca J.
  • Vojka J.
    Vojka J.
  • Marko V.
    Marko V.
  • Boštjan J.
    Boštjan J.
  • Katarina K.
    Katarina K.
  • Lili P.
    Lili P.
  • Sa B.
    Sa B.
  • dušan j.
    dušan j.
  • Luka M.
    Luka M.
  • Alja K.
    Alja K.
  • Ana M.
    Ana M.
  • Diana H.
    Diana H.