Teden nezavržene hrane Postani podpornik

RECEPT CHEFA MATEJA TOMAŽIČA

HRUSTLJAVI MOŠNJIČKI Z ZELIŠČNO RIŽOTO IN OMAKO IZ CELIH PARADIŽNIKOV (4 osebe)

 

TESTO:

8 krpic vlečenega testa 12 x 12 cm

 

RIŽOTA:

200 g prvovrstnega poliranega riža

30 ml oljčnega olja

10 g sesekljane čebule

50 ml belega vina

sol, poper

zelenjavna juha za zalivanje (iz ostankov paradižnikov)

30 g masla

30 g svežih sesekljanih zelišč

30 g sveže naribanega parmezana

 

OMAKA:

400 zrelih paradižnikov

sol, poper

2 vejici sveže sesekljanega timijana

1 sesekljan česnov strok

30 g sladkorja

4 ml oljčnega olja

 

ZAKLJUČEK:

60 ml oljčnega olja

5 listov sveže bazilike

 

Najprej pripravimo omako. Paradižnike operemo in oparimo v vreli vodi ter jih olupimo. Olupke in ostale ostanke paradižnika vrnemo v vrelo vodo in še malo pokuhamo. S to tekočino bomo zalivali rižoto. Za omako na olju opražimo timijan, česen in sladkor. Dodamo olupljene in narezane paradižnike ter počasi dušimo 10 – 15 minut.

Med tem pripravimo rižoto (lahko uporabimo rižoto ali kako drugo prilogo, ki je ostala od prejšnjega obroka). Na olju opražimo čebulo, da ovene, dodamo riž in ga počasi dobro opražimo. Nato zvišamo ogenj, zalijemo z vinom in med mešanjem pražimo, da izpari. Ogenj nato znižamo na srednjo moč in med skopim dolivanjem juhe dušimo do mehkega. Solimo, popramo in obogatimo s parmezanom, maslom in sesekljanimi zelišči. Dobro premešamo in ohladimo. S tem nadevom obložimo krpice vlečenega testa, jih oblikujemo v mošnjičke in v pečici na hitro zapečemo.

Na topel servirni krožnik položimo žlico omake. Dodamo sveže pečene mošnjičke, obogatimo z listi bazilike ter ponudimo. Dober tek!

 

 

Postani podpornik

Pridružite se nam na Tednu nezavržene hrane, kjer bomo v 8 dneh dokazali, da lahko skupaj občutno zmanjšamo količino zavržene hrane, hrani povrnemo spoštovanje ter pomembno prispevamo k izkoreninjenju lakote. 

Želimo, da Slovenija postane prva država, ki se bo družno soočila s tem izzivom in tako postala zgled vsemu svetu.

Za popoln uspeh potrebujemo podporo, pomoč in energijo vseh – tudi vas.

Skupaj nas je že: 366
Postani podpornik
Massimo Bottura

Massimo Bottura

Našo edinstveno iniciativo podpira tudi Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev na svetu in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul. Gibanje s povezovanjem številnih kuharskih mojstrov, dobaviteljev, organizacij in osveščenih posameznikov stremi k ponovnemu vzpostavljanju izgubljenega spoštovanja do hrane ter si prizadeva za pomoč vsem, ki v svetu obilja ostajajo lačni. Massimo Bottura je odločnost pri reševanju tega vse bolj perečega globalnega izziva dokazal s številnimi medijsko odmevnimi dogodki, med katerimi velja izpostaviti kuhanje iz ostankov hrane za obubožane prebivalce favel med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru ter podobno akcijo na milanskem Expu pred dvema letoma.

 • Tjaša S.
  Tjaša S.
 • Polonca J.
  Polonca J.
 • Vojka J.
  Vojka J.
 • Marko V.
  Marko V.
 • Boštjan J.
  Boštjan J.
 • Katarina K.
  Katarina K.
 • Lili P.
  Lili P.
 • Sa B.
  Sa B.
 • dušan j.
  dušan j.
 • Luka M.
  Luka M.
 • Alja K.
  Alja K.
 • Ana M.
  Ana M.