Teden nezavržene hrane Postani podpornik

Kako iz starega kruha pripraviti slastno jed

V domačih gospodinjstvih najpogosteje zavržemo kruh. Da star kruh ne bi postal zgolj odpadek, ga lahko s kreativnim pristopom preobrazimo v topel obrok, primeren tako za malico, kosilo kot za večerjo. Luka Jezeršek in Ana Šušteršič, kreativna vodja kulinarike Dvor Jezeršek, sta z nami delila recepturo jedi Sromak, ki nam je lahko v pomoč, da porabimo vse - do zadnje drobtinice. 

RECEPT

Sestavine za pekač s premerom 24 cm:
· 0,2 kg kruha, ki ga moramo porabiti 
· 0,3 l mleka 
· 0,25 l sladke smetane 
· 3 jajca 
· 0,15 kg hamburške slanine ali ostankov šunke, pancete …, narezane na rezine ali po želji 
 Sok limone
· 0,2 kg jabolk, očiščenih, neolupljenih, narezanih na tanke krhlje in pokapljane z limoninim sokom 
· Sol in beli poper
· Muškatni orešček
· Nekaj koščkov masla

POSTOPEK

1. Kruh raztrgamo, narežemo ali nadrobimo in prelijemo s sladko smetano in mlekom, da se napije.
2. Jajca ubijemo, solimo, popramo in naribamo muškatni orešček. Razžvrkljamo in vlijemo na napit kruh. Vse skupaj premešamo in po potrebi začinimo. Zmes mora biti gostljata, kruh popolnoma zmehčan in napit.
3. Pekač obložimo s peki papirjem ali namažemo z maslom.
4. Nato pekač po celi površini obložimo s slanino.
5. Na slanino položimo pripravljena jabolka. Lahko jih rahlo potresemo s cimetom.
6. Na slanino in jabolka damo kruhovo zmes z jajci. Obogatimo s koščki masla in postavimo v ogreto pečico.
7. Pečemo cca. 30 minut na 160 -170 stopinj Celzija.

KAKO JED POSTREŽEMO?
Jed je lahko stoji samostojno kot kosilo, malica ali večerja. S skledo sveže solate in rdečo redkvico z domačega vrta pa zagotavljata, bo vsem polepšala dan.

 

Postani podpornik

Pridružite se nam na Tednu nezavržene hrane, kjer bomo v 8 dneh dokazali, da lahko skupaj občutno zmanjšamo količino zavržene hrane, hrani povrnemo spoštovanje ter pomembno prispevamo k izkoreninjenju lakote. 

Želimo, da Slovenija postane prva država, ki se bo družno soočila s tem izzivom in tako postala zgled vsemu svetu.

Za popoln uspeh potrebujemo podporo, pomoč in energijo vseh – tudi vas.

Skupaj nas je že: 365
Postani podpornik
Massimo Bottura

Massimo Bottura

Našo edinstveno iniciativo podpira tudi Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev na svetu in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul. Gibanje s povezovanjem številnih kuharskih mojstrov, dobaviteljev, organizacij in osveščenih posameznikov stremi k ponovnemu vzpostavljanju izgubljenega spoštovanja do hrane ter si prizadeva za pomoč vsem, ki v svetu obilja ostajajo lačni. Massimo Bottura je odločnost pri reševanju tega vse bolj perečega globalnega izziva dokazal s številnimi medijsko odmevnimi dogodki, med katerimi velja izpostaviti kuhanje iz ostankov hrane za obubožane prebivalce favel med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru ter podobno akcijo na milanskem Expu pred dvema letoma.

  • Polonca J.
    Polonca J.
  • Vojka J.
    Vojka J.
  • Marko V.
    Marko V.
  • Boštjan J.
    Boštjan J.
  • Katarina K.
    Katarina K.
  • Lili P.
    Lili P.
  • Sa B.
    Sa B.
  • dušan j.
    dušan j.
  • Luka M.
    Luka M.
  • Alja K.
    Alja K.
  • Ana M.
    Ana M.
  • Diana H.
    Diana H.