Najboljši recepti iz ostankov hrane

Najboljši recepti iz ostankov hrane

V današnjem članku smo za vas pripravili kar nekaj odličnih receptov, v katerih lahko uporabite ostanke hrane. Želimo vam dober tek!

Ostanki belega kruha

Kruhov narastek s šampinjoni

Sestavine:

  • 1 štruca belega kruha (1 dan starega)
  • 4-5 jajc
  • 3 dcl mleka
  • 300 g šunke
  • 300 g sira
  •  150 g šampinjonov v slanici
  • 4-5 žlic sesekljanega peteršilja
  • 1 čebula sol in poper
  • po okusu vegeta

Postopek priprave:

  1. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na maslu ali olju, da postekleni.
  2. Dodamo peteršilj in premešamo. Zmes naj se ohladi.
  3. Kruh narežemo na kocke.
  4. Jajca zmešamo z mlekom ter prelijemo čez kruhove kocke. Mleko dolivamo po potrebi, zmes naj bo takšna, da se kocke kruha ohranijo še cele, ne da se preveč namočijo.
  5. Narežemo šunko, gobice in sir na koščke ter vmešamo s čebulo v kruhovo maso.
  6. Posolimo in popopramo.
  7. Z maslom na debelo namažemo pekač, lahko ga tudi pomokamo ali uporabimo teflonskega.
  8. Zmes naložimo v pekač in pritisnemo ob dno, da se lepo poleže.
  9. To zmes pečemo dobre pol ure v pečici na 180 stopinj Celzija.

Ostanki belega kruha

Preprosta grmada

Sestavine:

  • 3 žemlje ali bel kruh
  • 3 dl mleka
  • 1 dl kisle smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • limonina lupina ali limonin sladkor
  • 2 jajci
  • 3 jabolka
  • pest rozin
  • žlica ruma
  • margarina za pekač

Postopek priprave:

  1. Žemlje narežemo na tanke rezine in polijemo s polovico mleka.
  2. V ostalo mleko razžvrkljamo jajci, smetano, limono, sladkor, rum.
  3. V namazano nepregorno posodo polagamo v plasteh žemlje in jabolka z rozinami.
  4. Po vrhu prelijemo z razžvrkljano jajčno mešanico ter pečemo pri 200 stopinj Celzija pol ure.

Ostanki kruha

Slastni triet

Sestavine:

  • 4 rezine starega kruha
  • 1 dl vina (rdeče ali belo) + malo vode (ni obvezno)
  • ščepec cimeta sladkor po okusu

Postopek priprave:

  1. Na tanko narezane rezine starega kruha na hitro popečemo v pečici.
  2. Medtem segrejemo vino skupaj s cimetom in sladkorjem, da se ta povsem stopi.
  3. Popečene kruhove rezine naložimo na krožnik in prelijemo z mlačnim vinom.

Ostanki beljakov

Kolač iz beljakov

Sestavine:

  • 7 beljakov
  • 180 gramov sladkorja v prahu
  • 180 gramov moke
  • 120 gramov narezanega suhega sadja (rozine, brusnice, fige, marelice, slive in mogoče še kakšen orešček)

Postopek priprave:

  1. Beljake stepemo v sneg.
  2. Med stepanjem dodajamo sladkor in nato moko.
  3. Narahlo vmešamo še suho sadje.
  4.  Zmes damo v naoljen in pomokan pekač za kolače.
  5. Pri 180 stopinjah Celzija pečemo 45 minut.
  6. Pečen kolač zvrnemo na desko in ga posladkamo.

Ostanki riža

Riževe kroglice

Sestavine:

  • 1 skodelica ostankov riža ali rižote
  • 2 razžvrkljani jajci
  • poljubna zelenjava (čebula, grah, por, česen, koruza…)
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • začimbe po želji (sol, poper, sveža bazilika, …)
  • drobtine

Postopek priprave

Vse sestavine zmešamo in oblikujemo v kroglice, katere še povaljamo v drobtine in ocvremo na olju.

Ostanki prezrelih banan

Bananina sladoledna poslastica

Sestavine:

  • 3 velike zrele banane
  • 2 žlici arašidovega masla

Postopek priprave:

  1. Banane olupimo in jih narežemo na 1 cm kolobarje.
  2. Damo jih v vrečko in za nekaj ur v zamrzovalnik , da povsem zamrznejo.
  3. Tako zamrznjene kose banan damo v mešalnik in jih miksamo, dokler ne dobimo kremaste teksture.
  4. Dodamo arašidovo maslo in miksamo še 1 minuto.
  5. Tako pripravljeno kremo damo v zamrzovalnik za 30 minut, da se strdi.

Ostanki mesa in zelenjave

Francoska slana pita

Sestavine za testo:

  • 175 gramov moke
  • 75 gramov masla
  • sol

Sestavine za nadev:

  • lonček kisle smetane
  • pest belega sira pest ricotte
  • jajce
  • sol
  • poper
  • ščep muškatnega oreščka
  • čebula
  • narezano meso od pečenke
  • poljubna zelenjava (recimo cvetača, brokoli, ohrovt ali kaj drugega, kar ste imeli za prilogo k mesu)

Postopek priprave:

  1. Moko presejemo, posolimo in počasi vgnetemo na koščke narezano maslo.
  2. Po potrebi dodamo nekaj žličk vode.
  3. Gnetemo, dokler ne dobimo voljnega testa, ki ga za pol ure pustimo v hladilniku.
  4. Čebulo narežemo na kolobarje in jo na olju popražimo.
  5. Zmešamo kislo smetano (lahko dodamo tudi jogurt), zdrobljen sir, riccotto in vmešamo jajce,
  6. posolimo, popopramo, začinimo s ščepom muškatnega oreščka.
  7. Ko se čebula ohladi, jo vmešamo v zmes.
  8. Testo razvaljamo na velikost pekača za pite.
  9. Dno preluknjamo z vilicami in ga za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj Celzija.
  10. Nato po testu prelijemo kremasto osnovo, ki jo obložimo z mesom in zelenjavo.
  11. Pečemo dobrih 15 minut na 175 stopinj Celzija.
  12. Postrežemo lahko toplo s solato za večerjo ali lahko kosilo, pa tudi hladno za zajtrk.

Vir: http://snaga-mb.si/assets/Datoteke/Publikacije/Snaga_brosura%20recepti_A5_final_low.pdf